کسانی که به صنایع دستی علاقه مند هستند، راجع به هنر فیروزه کوبی بسیار شنیده اند. فیروزه کوبی یکی از صنایع دستی است که جدابیت بسیار زیادی دارد و آشنایی با این هنر به افراد با ذوق این فرصت را می دهد تا انتخاب بهتری داشته باشند. فیروزه کوبی توسط هنرمندان با ذوق اصفهانی انجام می شود.
هنر فیروزه کوبی به دلیل زیبایی بی نظیری که دارد، جزو صنایع پرطرفدار و محبوب می باشد. فیروزه کوبی بر روی انواع ظروف مسی انجام می شود. محصولات فیروزه کوبی علاوه بر کاربرد به عنوان ظروف تزئینی، قابل استفاده نیز هستند. ظروفی مثل آجیل خوری، شکلات خوری، بشقاب و.. به زیبایی فیروزه کوبی می شوند.
آموزشگاه طلافنون در راستای آموزش طلاسازی ، هنر فیروزه کاری، فیروزه کوبی و مراحل انجام آن را نیز آموزش می دهد.
فیروزه کوبی چیست؟
هنر استفاده از فیروزه بر روی سطح اشیا را فیروزه کوبی می نامند. در واقع فیروزه های ناشی از تراش که بیهوده هستند را جمع آوری می نمایند و به صورت حرفه ای بر روی سطحی از فلز در کنار هم می نشانند، جلا و پولیش می دهند و در نهایت یک اثر فوق العاده زیبا ایجاد می گردد.
مزایای استفاده از محصولات فیروزه کوب
- سنگ های فیروزه خاصیت درمانی دارند و اگر از ظروفی استفاده کنید که با این سنگ ها ساخته شده باشند، مزایای آن قابل استفاده خواهد بود.
- انرژی مثبت فضای داخل خانه را بیشتر می کند و با دفع انرژی منفی، حس و حال افراد را تغییر خواهند داد.
- باعث تقویت قلب و درمان افسردگی و بیماری های روحی می شود.
- با خرید زیورآلات فیروزه کوبی، می توان از خواص سنگ های آن استفاده کرد.
- نگاه کردن به ظروف فیروزه کوبی هم باعث تقویت چشم ها می شود.
مراحل انجام کار فیروزه کوبی
در مرحله اول سطح فلز مس، نقره، برنج توسط دستگاه یا دست استاد صاف و صیقلی می شود. گفتنی است که فیروزه کوبی روی مس بیشتر انجام می شود.
در مرحله دوم استاد خورده ریزه ها را از ضایعات جدا می کند، سطح فلز را گرم کرده و روی آن لاک پودر شده می پاشد. وقتی که لاک ذوب شد فیروزه ها را روی آن قرار می دهند. بعد از پر کردن تمام جاهای خالی آن را به کمک سنگ صاف و یک دست می کنند تا برجستگی های لاک و فیروزه برطرف شوند و سطحی یکنواخت به وجود آید. در این مرحله رنگ واقعی فیروزه آشکار می شود.
مرحله سوم پرداخت گری است که در این مرحله سطح کار را پولیش می دهند و بعد پلی استر، برای حفاظت از کار و زیبایی می زنند.
ظروف فیروزه کوبی
- شیرینی خوری
- آجیل خوری
- چای خوری
- کاسه و بشقاب
- آینه و شمعدان
- گلدان
- شکلات خوری
انواع سنگ فیروزه کوبی
سنگ های فیروزه به دو گروه سفید و آبی تقسیم می شوند که در این دو گروه نوع مرغوب و کم ارزش وجود دارد. اغلب رنگ آبی یا سبز فیروزه پرکاربرد و محبوب تر است. میزان ارزشمندی سنگ فیروزه به معدنی که از آن استخراج می شود مرتبط است. به عنوان نمونه معادن نیشابور مرغوب ترین نمونه فیروزه را داراست.
تشخیص فیروزه کوبی اصل
سنگ های فیروزه با توجه به اینکه در اقلیم های متفاوتی استخراج می شوند از لحاظ کیفیت، رنگ و خالصیت سنگ ها با یکدیگر فرق دارند. اصالت و مرغوبیت سنگ های فیروزه یکی از موارد برای تشخیص نوع فیروزه کوبی می باشد.
روش های نگهداری از محصولات فیروزه کوبی
- به دور از تابش مستقیم نور خورشید باشند
- در معرض گرما و حرارت زیاد نباشند
- از مواد شیمیایی برای شستشو و تمیز کردن پرهیز کنید
- از اسپری کردن عطر و ادکلن و مواد روغنی به آنها بپرهیزید