در صورتی که اهل خرید طلا و جواهر هستید ، احتمالا با اصطلاح مخراج کاری آشنا شده اید. مخراج کاری که با نام مرصع کاری یا جواهر نگاری نیز خوانده می شود، علاوه بر اینکه در صنعت طلا و جواهر کاربرد فراوانی دارد، در انواع صنایع تزیینی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
مخراج کاری یا گوهرنشانی

یکی از مراحل ساخت انواع جواهرات تزیینی ، مخراج کاری است. در فرآیند ساخت جواهرات، لازم است تا سنگ های قیمتی بر روی فلزات باارزش قرار گیرد. این مهم توسط جواهر شناس انجام می شود که سنگ باارزش و قیمتی را درون فلز گران بها قرار دهد. در واقع اتصال قطعات به صورت کاملا دقیق و هنرمندانه طی عملیات مخراج کاری انجام می شود.

آموزش طلا سازی آموزشگاه طلافنون با داشتن 10 شعبه در سراسر ایران فعال ترین برند در حوزه مخراج کاری بر روی انواع سطوح طلا است که بواسطه بهره مندی از اساتید مجرب ، بهترین و حرفه ای ترین آموزش حکاکی را به هنرجویان گرامی ارائه می دهد.
انواع روش های قرار دادن سنگ های ریز
-
قلم خور
-
چنگی
-
دیوارهای
-
کاسه ای
-
فلاور
-
ریلی
-
اینویزیبل

انواع روش های سوار کردن سنگ های درشت
انواع پایه ها در مخراج کاری

همان طور که گفته شد، زیبایی و جلوه گری جواهر وابسته به هنر گوهرشناس است که چگونه و با چه روش هایی اتصال دو قطعه را انجام می دهد. به طور معمول از سنگ های قیمتی نظیر سنگ زمرد، عقیق، سنگ فیروزه، یاقوت، برلیان، الماس و .. در ساخت جواهرات زینتی استفاده می شود.
برخی از رایج ترین پایه های نگهدارنده عبارتند از:
- پایه چنگه ای (prong)
- پا پایه کانالی (Channel)
- پایه سنگفرشی (Pave)
- پایه دیواره ای یا حفره ای (Bezel )
- پایه بالرین (Ballerina)
- پایه خوشه ای (cluster)
- پایه مهره ای (Bead)
- پایه تراز (Flush )
مراحل انجام مخراج کاری چیست؟

عملیات مخراج کاری بسیار ظریف و دقیق است. مخراج کار باتوجه به تجربه و تخصصی که دارد ابزار گوناگون را تنظیم می کند تا برای مخراج کاری، دقت کار را بالا ببرد و آسیب کمتری به پایه یا جواهر وارد شود.
چنانچه در هنگام عملیات مخراجکاری ، پایه های نگهدارنده قادر به نگهداری ثابت سنگ در محل خود نباشند، به سنگ آسیب وارد می شود. در این صورت نتیجه زحمات هنرمند مخراجکار از بین رفته و جواهر دچار افت قیمت زیادی خواهد شد. با توجه به اینکه امکان استفاده از چسب یا دیگر مواد شیمیایی برای تثبیت سنگ، غیر ممکن است، حساسیت کار بسیار بیشتر می شود. فشار بیش از حد ابزار نیز منجر به ایجاد خط و خراش روی پایه نگهدارنده شده و کیفیت نهایی کار را کاهش می دهد.
کلام آخر
توصیه می شود هنر جویان، ساخت دوره مبتدی یا پیشرفته حتما هنر مخراجکاری را فرا بگیرند.چرا که می توانند از ساخت یک قطعه هنری ساخته دست خود لذت ببرند.
با آموزش مخراج کاری می توانید بهترین اتتخاب در مورد سنگ، سایز سنگ، میزان ضخامت انتخابی کار، همچنین صرفه جویی در هزینه ها و میزان کسری در فلزات گرانبها را داشته باشید.
هنرجویانی که تمایل به فراگیری سنگهای درشت دارند، می توانند در ورکشاپ های ما شرکت نمایند.
هنر جو در کلاس می آموزد که :
۱.انواع نگینهای ریز را بصورت کاسه ای وگوارسه ای و روش ستاره و گل سوار کند .
۲. انواع نگینهای درشت و ریز رو بصورت چنگی سوار کند مثل سولیتر شکوفه ، مارکیز ، پرنس اشک
۳ . یادگیری انواع سنگهای درشت بصورت دور کوب
۴ . آموزش ریلی
۵. بعد از یادگیری چنگی می توانند سبک فلاور را براحتی سوار کنند.
