سنگ زمرد (Emerald) از با ارزش ترین سنگ های موجود در دنیا است. زمرد به رنگ سبز تیره و از خانواده بریل است. این سنگ جواهر علی رغم گران قیمت بودنش، از مقاومت پایینی برخوردار است و بسیار شکننده است.
بسیاری از افراد بر این گمانند که سنگ الماس با ارزش ترین و گران قیمت ترین سنگ در جهان است در حالیکه سنگی به نام زمرد از این جایگاه برخوردار است و الماس بعد از زمرد گران قیمت ترین می باشد.
از ویژگی های برجسته زمرد کمیاب و نادر بودن آن می باشد. جذابیت رنگ سبز آن گیرایی بالایی دارد.
زمرد برای قرن ها بشریت را با رنگ سبز مجذوب خود کرده است.این سنگ قیمتی نفیس مورد پسند بسیاری از فرهنگ در سرتاسر جهان قرار گرفته است،دارای معانی مختلفی در قرن ها و تمدن های گوناگون داشته است در ادامه این مقاله به بررسی چند نمونه از این معانی می پردازیم.
زمردها در کنار آکوامارین و مورگانیت به خانواده کانی بریل تعلق دارند. رنگ سبز چشمگیر آنها از مقادیر کمی کروم و وانادیوم در ساختار کریستالی آنها می آید. نام 'زمرد' از کلمه یونانی باستان 'smaragdus' به معنای گوهر سبز گرفته شده است. این گوهرها برای هزاران سال ارزشمند بوده و اغلب با تولد دوباره، باروری و جوانی ابدی مرتبط هستند.
آموزشگاه طلافنون، در مجموعه آموزش طلاسازی، راجع به سنگ زمرد ، خواص و ویژگی های منحصربه فرد آن توضیحاتی ارائه می نماید.
معرفی سنگ زمرد
زمرد در گروه بریل ها است و تحت تاثیر کرومیوم رنگ گرفته است. سنگ زمرد رنگ سبز زیبا و باشکوهی دارد اما همیشه به این رنگ در طبیعت پیدا نمی شود بلکه یک بازه رنگی آبی تا سبز دارد.
از دیرباز تاکنون رنگ سبز زمرد نماد و نشانه رفاه ، موفقیت و پیشرفت می باشد.
معانی و خواص سنگ زمرد
گوهر سبز تجدید
زمرد اغلب با ایده تجدید و تولد دوباره همراه است. این ارتباط عمیقاً ریشه در تاریخ و اسطوره دارد. به عنوان مثال، در مصر باستان، زمردها نماد باروری، بازسازی و جوانی ابدی بودند. این سنگ های قیمتی حتی در کنار فراعنه دفن شدند تا از جاودانگی آنها در زندگی پس از مرگ اطمینان حاصل شود.زمرد نیز ارتباط تنگاتنگی با عشق و اشتیاق دارد. رنگ سبز زمرد از دیرباز با چاکرای قلب مرتبط بوده است که اعتقاد بر این است که بر احساسات و عشق حاکم است. در نتیجه، زمرد اغلب در حلقه های نامزدی برای نماد عشق پایدار و ارتباط عمیق بین زوج ها استفاده می شود.
خرد، هوش و وضوح
برخی زمرد را 'سنگ عشق موفق' می دانند. فراتر از مسائل قلبی، تصور می شود که آنها تأثیر مثبتی بر قوای ذهنی فرد نیز دارد. اعتقاد بر این است که حافظه، وضوح ذهنی و مهارت های ارتباطی را تقویت می کند. این همراهی با هوش و خرد باعث محبوبیت زمرد در میان دانشمندان، نویسندگان و اندیشمندان در طول تاریخ شده است.
حفاظت و رفاه
در فرهنگ های مختلف اعتقاد بر این بود که زمرد دارای ویژگی های محافظتی است. تصور می شد که ارواح شیطانی را دفع می کند و برای صاحبش خوشبختی می آورد. این جنبه محافظتی لایه دیگری به معنای سنگ های زمرد اضافه می کند و آن را نه تنها از نظر زیبایی شناختی بلکه از نظر معنوی نیز مهم می کند.
شفا و تعادل عاطفی
زمرد همچنین با شفابخشی و تعادل عاطفی مرتبط است. اعتقاد بر این است که انرژی تسکین دهنده آن استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد. گفته می شود که زمرد با باز کردن و تراز کردن چاکرای قلب باعث بهبود عاطفی و احساس آرامش درونی می شود.
تفسیر مدرن
در دوران معاصر، معنای زمرد تکامل یافته است اما مضامین اصلی خود یعنی عشق، تجدید و خرد را حفظ کرده است. بسیاری از مردم زمرد را نه تنها به دلیل زیبایی، بلکه به عنوان نمادی از ارزش ها و آرزوهای خود انتخاب می کنند. سنگ های زمرد چه به عنوان هدیه به یک عزیز یا یک زینت شخصی، همچنان این مفاهیم معنی دار را به همراه دارند.
مراکز و معادن استخراج زمرد
زمرد در مکان های مختلفی از جهان کشف می شود. از کلمبیا و آمریکای جنوبی گرفته تا آفریقا و اروپا.
رتبه اول تولید کننده زمرد برزیل است و پس از آن زامبیا قرار دارد. کلمبیا در رتبه سوم کشف این سنگ قیمتی قرار می گیرد.
تفاوت بین این زمردها در این اینست که زمردهای برزیلی رنگ سبز مایل به زردی دارند که قیمت آن را تحت تاثیر قرار می دهد. اما زمردهای کشف شده در زامبیا از رنگ سبز مایل به آبی برخوردارند و جذابیت ویژه ای دارند.
انواع زمرد
زمرد طبیعی که در زمین و طبیعت کشف می شود بسیار باارزش و گران قیمت می باشد اما علاوه بر این نوع از زمردها، نوع دیگری نیز وجود دارد که ساخته دست بشر است و در آزمایشگاه ها ایجاد می شود.
این نوع از سنگ ها از ساختار شیمیایی و فیزیکی مشابه نوع طبیعی خود برخوردارند. در نتیجه تشخیص نوع مصنوعی یا طبیعی بودن سنگ زمرد بسیار سخت است و توسط گوهرشناس و با چشم مسلح امکان پذیر است.
سنگ زمرد طرفداران بی شماری دارد و بسیاری از افراد از نمونه های مصنوعی آن به دلیل به صرفه بودنش استفاده می نمایند.
مشخصات و ویژگی های سنگ زمرد
رنگ زمرد
از شاخص های اصلی سنگ زمرد، رنگ آن است که از سبز تیره تا سبز متمایل به آبی و گاها سبز متمایل به زرد یافت می شود. مجبوب ترین و باارزش ترین رنگ زمرد، سبز متمایل به کمی آبی رنگ می باشد. علی رغم اینکه هرچقدر میزان رنگ آبی در آن بیشتر باشد ارزش سنگ کاهش می یابد.
درخشندگی و شفافیت زمرد
سنگ زمرد نسبت به دیگر سنگ های قیمتی از ناسرگی بیشتری برخوردار است و هنگامی که صیقل و برش داده می شود شفافیت آن نمود پیدا می کند و هرچقدر که شفافیت و درخشندگی زمرد بیشتر باشد از قیمت بالاتری برخوردار است.
نوع برش و شکل زمرد
طرز برش سنگ زمرد ویژه و خاص می باشد. برش زمردی یک برش پلکانی به شکل مستطیل یا مربع با گوشه های بریده شده است. زمردها در اشکالی مانند گلابی، بیضی و دایره هم برش داده می شوند. این سبک از برش ها زیبایی دوچندانی به سنگ می دهد.
نحوه تشخیص زمرد اصل از تقلبی
زمردهای اصل اغلب به رنگ زرد هستند و قیمت بسیار بالایی دارند اما توجه داشته باشید همه سنگ های سبز رنگ موجود در بازار زمرد نیستند.
زمردهای تقلبی اغلب از نمونههای واقعی سبک تر هستند و ته رنگ زردی نیز دارند. گوشههای زمردهای تقلبی نسبت به زمردهای طبیعی نرم تر و دارای تیزی کمی می باشد. این سنگها فاقد محتویات و ناخالصی میباشند.
زمرد چقدر بهسازی شده است؟
طبقه بندی میزان بهسازی زمرد از نظر GIA موسسه GIA آمریکا در مقاله ای منتشر شده در مجله ی GEM & GEMOLOGY شماره زمستان ۱۹۹۹ سیستمی برای درجه بندی زمرد های بهسازی شده بر مبنای میزان بهسازی و پر شدگی ها برای بازار و آگهی بیشتر مشتریان در هنگام خرید زمرد ارائه می دهد. در این سیستم زمرد های بهسازی شده در سه دسته دارای بهسازی جزئی (minor ) متوسط (moderate) و زیاد (significant) تقسیم می شود.
بنابراین بهتر است هنگام خرید به شناسنامه سنگ توجه کنید زیرا روش نگهداری و نیز تاثیر قیمت در هر نوع بهسازی متفاوت می باشد.
چرا زمردها به بهسازی احتیاج دارند؟
زمرد بهسازی شده با روش اویلینگ اغلب زمرد ها دارای ناخالصی ها و ترک یا شکستگی های فراوانی هستند به همین دلیل در معرض روش های بهسازی مختلفی قرار میگیرند بهتر به نظر رسیده و مشتری پسند تر شوند.
بهسازی زمرد شامل انواع پرکردن شکستگی ها و رنگ کردن آنهاست که با روشهایی مثل اویلینگ و با مواد پرکننده روغن، رزین (اغلب در سنگهای زمرد برزیل)، واکس (اغلب در زمردهای زامبیا) صورت می گیرد. شرایط تشکیل زمرد که با فشار زیادی باعث تشکیل آن میشود باعث میشود زمرد طبیعی دارای شکستگی های فراوانی باشند. از سوی دیگر فرایند های استخراج و تراش زمرد نیز میتواند به این شکستگی ها بیفزاید.
کاربرد سنگ زمرد در جواهرات
زمردهای سبز رنگ با اینکه ناسرگی زیادی دارند، پس از برش ، شفافیت آن نمایان می شود و برای انواع جواهرات ، سنگ های فوق العاده ای می باشند. این نوع از سنگ برای انواع انگشتر و آویز بسیار مطلوب می باشند و هم چنین به دلیل نوع برش آن ها، نور را از خود عبور می دهند و بر جذابیت این نوع از سنگ جواهر افزوده می شود.
نحوه نگهداری و تمیز کردن سنگ زمرد
زمردها علی رغم درجه سختی که دارند، بسیار حساس، شکننده و آسیب پذیرند. بنابراین لازم است از انگشتر یا آویز زمرد خود بیسار مراقبت نمایید . روش تمیز کردن سنگ زمرد به این نحو است که با کمی آب صابون و پارچه ای نرم آنها را تمیز کنید. تمام پس مانده صابون باید پاک شود. با استفاده از یک مسواک نرم سطح سنگ را تمیز کنید و در انتها با یک پارچه بدون پرز یا حوله میکروفیبر آن را خشک نمایید.
- هم چنین از قرار دادن این گوهرهای سبز رنگ در معرض حرارت یا نور خودداری نمایید. چرا که به آنها آسیب وارد می کند. هرگز زمردهای خود را در کنار پنجره یا در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار ندهید.
- جواهرات زمردی خود را در کیسه یا جعبهای قرار ندهید که به سایر جواهرات شما مالیده شود و برخورد کند، در عوض آن را در جعبه یا پارچه مخصوصی به صورت جداگانه نگه داری کنید.
- خاک، روغن و گریس می تواند بر روی زمرد بنشیند و درخشش آن را کاهش دهد. برای جلوگیری از این کار پس از اتمام آرایش، لوسیون و یا عطر خود از زمرد استفاده کنید.
کلام آخر
سنگ زمرد از باارزش ترین سنگ های قیمتی جهان است که داشتن تکه ای از آن می تواند زیبایی و لذتی وصف نشدنی را در اختیار افراد قرار دهد. نگهداری از آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
در این مطلب تلاش کردیم تا بتوانیم اطلاعات کامل و جامعی راجع به سنگ زیبای زمرد در اختیار شما همراهان همیشگی قرار دهیم. امیدواریم با خواندن این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید. نظرات خود را در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید.