احتمالا کلمه
آبکاری را هنگام خرید طلا بسیار شنیده اید. پبشنهادی است که اغلب طلا فروشان جهت تغییر رنگ طلای خریداری شده مطرح می کنند.
آبکاری طلا در واقع روکش کردن یک قطعه طلا توسط طلا با روش الکترولیز است و برای زینت و جلوه ی بیشتر قطعه ی طلا و حفظ آن در برابر عوامل جوی می باشد که در ده مرحله انجام می شود .
آبکاری طلا به یک منظور دیگر هم انجام می شود . بعضی از انگشتر ها یا قطعات به طور خالص از طلا نیستند و داخل آن ها ممکن است از طلای خالص نباشد برای مثال انگشتری که از جنس نقره است را با آبکاری روکش طلا می کنند. هدف از این نوع آبکاری کاهش قیمت مصنوعات طلا و زیورآلات می باشد .
قطعه هایی که با طلا آبکاری شده اند درخشندگی خاصی دارند و بسیار شبیه به طلا می باشند و حتی ممکن است گاهی اوقات با طلای واقعی اشتباه گرفته شوند .
یکی از فواید آب طلا این است که از اکسید شدن فلزاتی مانند نقره جلوگیری می کند .
نوشته شدن حروف GP روی کد طلا نشان دهنده این است که آن قطعه از جنس طلا نیست و فقط روکش طلا دارد.
برای خرید ابزار طلاسازی با تلفن های آموزش طلاسازی آموزشگاه طلافنون تماس بگیرید .
امروزه برخلاف گذشته دیگر طراحی طلا ها را به صورت دستی انجام نمی دهند و بیشتر طراحی ها توسط نرم افزار Matrix ، نرم افزار طلاسازی راینو و نرم افزار Zbrush انجام می شود .
کدام فلزات را میتوان با طلا آبکاری کرد؟
می توان گفت تقریبا تمام فلزات را میتوانیم در فرایند آبکاری الکتریکی روکش طلا کنیم ولی معمولا مصنوعاتی از جنس نقره ، برنج ، مس و نیکل فلزات مناسب تری برای این کار هستند .
این نکته را فراموش نکنید که روکش طلا با گذشت زمان به مرور از بین میرود و باید دوباره آن را آبکاری کنید. البته اگر روکش طلا با ضخامت مناسب انجام شده باشد ، از دوام خوبی برخوردار است و حتی ممکن است تا سالها با کم ترین میزان تغییر به همان شکل باقی بماند.
چه مواردی را برای حفظ درخشندگی طلا و پیشگیری از خورده شدن زود هنگام آن رعایت نماییم؟
- زیورآلاتی که با طلا آبکاری شدهاند را از مواد شیمیایی و خورنده دور نگه دارید. تا جایی که برایتان امکان دارد در هنگام نظافت منزل و شستشو با مواد شونده و شیمیایی زیور آلات آبکاری شده را کنار بگذارید تا به آن ها آسیبی نرسد . اگر انگشتر نقره با طلا آبکاری شده، هنگام ظرف شستن یا شستن دستها آن را از انگشت در بیاورید تا در تماس با مواد شوینده قرار نگیرد.
- افرادی که عرق زیاد و تندی دارند باید این طلای روکش شده را کم تر از بقیه در تماس با پوست بدن خود قرار دهند.
- از پاشیدن عطر و ادکلن روی طلای روکش شده خودداری کنید.
مراحل آبکاری طلا
روکش کردن یک قطعه طلا توسط طلا به روش الکترولیز را آبکاری میگویند که در طی مراحل مختلف انجام می شود .
آماده سازی
تمیز کردن و براق کردن زیرکار در آبکاری کردن طلا امری ضروری است. این کار معمولا توسط دینام انجام می شود . روی دینام فرچه های موئی، نمدی یا پنبه ای قرار گرفته است که همراه با روغن پنزا برای از بین بردن خط های تقریبا عمیق از آن استفاده می شود . برای براق کردن روی کار هم از پولیش مخصوص طلا و فرچه موئی استفاده می کنیم .
شستشو
زیرکار را با پودر شوینده و آب داغ می شوییم تا تمام چربیها از بین بروند ، سپس آن را در محلولی متشکل از ۳۰ گرم سیانور پتاسیم یا سدیم (NACN یا KCN) در یک لیتر آب مقطر می ریزیم و در آخر هم با آب شهری آن را آبکشی می کنیم .
لیزگیری
زیرکار که قرار است روکش طلا شود را درون محلولی متشکل از یک لیتر آب مقطر ۱۰۰ یا یک استکان اسید سولفوریک غلیظ (H¬۲SO4) قرار می دهیم . سپس با آب شهر می شوییم و در پایان کار هم فلز را با استفاده از خاک اره خشک می کنیم تا تمام رطوبت فلز گرفته شود.
وان آبکاری
زیرکار را درون محفظهای شیشه ای از نوع پیرکس ، فایبر گلاس یا وان (محفظه) فلزی با پوشش P.V.C قرار می دهیم و الکترولیت را روی آن می ریزیم .
برای ساخت الکترولیت باید آب مقطر، یک گرم طلا با عیار بالا، ۳ گرم هیدروژن، ۵ گرم سیانور سدیم یا پتاسیم، ۳ گرم کربنات سدیم یا پتاسیم، یک استکان جوهر نمک و یک چهارم استکان محلول آمونیک را با هم مخلوط کنیم . البته این کار باید به صورت تخصصی و مرحله به مرحله و توسط کارشناس انجام شود .
حداکثر زمان انجام آبکاری ۳۰ ثانیه است زیرا طولانیتر شدن آن باعث کدر شدن قطعه ی آبکاری شده می شود .
برای اطلاع از زمان و نحوه ی برگزاری دوره های طراحی دستی و کلاسیک طلا و جواهر ، گوهر تراشی ، مخراج کاری ، ذوب کردن طلا ، آبکاری طلا و قلم زنی می توانید با شماره تلفن های آموزشگاه طلا سازی طلا فنون تماس بگیرید .
مباحثی که در دوره آبکاری طلا آموزش داده می شود :
1-عیار نمودن آب طلای زرد
2-آشنایی و کار با محلول آب زرد شامل : الف . ولتاژها ب.دماها ج.رنگهای زرد و طیف آن د.مدت زمان آبکاری
3-عیار نمودن آب سفید یا رادیوم شامل: الف . ولتاژها ب.دماها ج.رنگهای زرد و طیف آن د.مدت زمان آبکاری
4-عیار نمودن محلول چربی گیری
5-عیار نمودن آب رز گلد
6-ابزار و وسایل لازم
7-آبکاری ماژِیکی